/  Kvalitet   /  Materiale   /  Ull lukter ikke

Ullfiberens evne til å absorbere og nøytralisere vond lukt er overlegen andre tekstilfibrer. Ull er lettstelt, selvrensende og lukter ikke vondt. Kreatinet som finnes i ullen, bryter nemlig naturlig ned illeluktende bakterier fra huden.

Ullfiberens evne til å absorbere og nøytralisere vond lukt er overlegen andre tekstilfibrer. Ull er lettstelt, selvrensende og lukter ikke vondt. Kreatinet som finnes i ullen, bryter nemlig naturlig ned illeluktende bakterier fra huden.

ULLEN ER SELVRENSENDE

Kjernen i ullfiberen består av to ulike celletyper som absorberer ulike mengder fuktighet, som gjør at den ene sveller mer enn den andre. Det medfører at de er i konstant friksjonsbevegelse mot hverandre. Denne egenskapen gir en mekanisk, selvrensende effekt.

Fuktighet på overflaten av tekstil øker bakterieveksten, men ullfiberens overflate holder seg relativt tørr. Fiberoverflaten

er vannavvisende, som hemmer bakterievekst og dermed vond lukt.

Ullplagg trenger derfor ikke vaskes ofte, men kan med fordel luftes i fuktig vær. Vanndampen som passerer gjennom plagget, tar med seg smusspartikler og vond lukt.

VASKES PÅ 60 °C

Woolpower kan vaskes på 60 °C. Ullfiberens overflate er dekket av små skjell, som gjør at ullplagg egentlig kan filtre seg i vask. Men siden disse skjellene fjernes gjennom behandling, kan ullen vaskes i maskin.

Ullfrotté Original kan derfor vaskes i maskin på 60 °C og tørkes i tørketrommel på middels sterk varme. Det har alltid vært et absolutt krav fra blant annet det svenske og det norske forsvaret og mange store kunder når det gjelder arbeidsklær. Bakterier har svært gode forutsetninger for vekst i fuktige klær ved temperaturer mellom 20 og 40 °C, og enkelte “smussbakterier” forsvinner ikke før klærne vaskes på 60 °C. For forsterkningsplagg i Ullfrotté Original er 40 °C ofte tilstrekkelig, ettersom de ikke bæres helt inntil kroppen og ikke tar opp like mye smuss fra huden.

FLERE VASKETIPS

Plaggene bør vaskes med lignende farger. De kan falme/loe i løpet av de første vaskene, men de vil ikke farge av.

Til vask av ull kan man bruke et mildt, såpebasert vaskemiddel, helt vanlig vaskemiddel eller ingen vaskemidler i det hele tatt. Skyllemiddel kan brukes, men er ikke nødvendig.

Plagg i Ullfrotté Original kan også tørkes i tørketrommel, men materialet bør ikke bli for tørt. Det kan ødelegge fibrene.

Klærne krymper ikke nevneverdig, men kan trekke seg noe sammen. De er imidlertid elastiske og former seg etter kroppen på en behagelig måte.

Et tips er også å vaske plaggene med innsiden ut for å forlenge levetiden ytterligere.