/  Kvalitet   /  Kle deg rett   /  Kroppen i kulde

Mennesket er et tropisk dyr som gjennom årtusener har tilpasset seg for å leve uten klær ved en temperatur på 27 °C. Da fungerer varmebalansen, og kroppen kan holde en konstant temperatur på 37 °C.

27 °C ER PERFEKT

Mennesket er et tropisk dyr som gjennom årtusener har tilpasset seg for å leve uten klær ved en temperatur på 27 °C. Da fungerer varmebalansen, og kroppen kan holde en konstant temperatur på 37 °C.

For at kroppen skal fungere krever den energi i form av mat og vann, slik at hjertet kan pumpe blod, musklene kan utføre arbeid og hjernen fungere optimalt. Det meste av energien, ca. 70 %, går til å opprettholde den indre kroppstemperaturen.

VARMEBALANSE I KROPPEN

Kroppen skaper varme ved å forbrenne føde, som fett, karbohydrater og proteiner. Varmeproduksjonen skjer først og fremst i muskelvevet, og varmen øker jo flere muskler som arbeider og jo hardere de arbeider. Når vi oppholder oss i kjølige omgivelser, krever kroppen at vi hjelper den med å opprettholde varmebalansen. Vi må tilføre ekstra energi gjennom mat og drikke, vi må være i bevegelse og vi må kle oss riktig for at vi ikke skal fryse.

Varmeproduksjonen for et vanlig menneske i hvile er på 80–100 watt, som tilsvarer effekten til en lyspære. Ved intensiv aktivitet eller tungt fysisk arbeid kan varmeproduksjonen nå opptil 1000 watt eller mer.

NÅR KROPPEN BLIR KALD

Når kroppen blir kald, prøver den å skape varme ved å hutre, det vil si ufrivillige muskelbevegelser for å

skape varme. Kroppen kan øke varmeproduksjonen med 4–5 ganger ved å hutre.

Når kroppen blir kald, reduseres også blodomløpet ut til hender og føtter for å prioritere varme til hjerte, hjerne og andre livsviktige organer. Derfor fryser du først på hendene og føttene, selv om resten av kroppen føles varm.

SVETTEN KJØLER NED

Når kroppen blir for varm og huden må kjøles ned, begynner man å svette. Huden kjøles ned ved at fuktigheten, dvs. svetten, fordamper. Det er perfekt i et varmt klima, men i kulden, når man har mye klær på seg, kan ukontrollert svetting være ødeleggende, ettersom fuktighet kjøler ned.

Per døgn fordamper normalt 0,5–1 liter væske fra huden. Ved hardt arbeid kan fordampingen stige til flere liter i timen.

MINUS 58 GRADER. Mikael Strandberg og Johan Ivarsson tar seg frem langs Kolyma-elven i Sibir i kulde helt ned til –58 °C. Den ekstreme kulden håndterte de ved aktiviteter med kun skallplagg og Woolpower-underklær.